bijgewerkt op 6 oktober 2020

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap

Midden-Drenthe

 

Ruimte – dat hebben we nu zo nodig!

 

Op zondagmorgen 18 oktober wordt er vanaf Vrijzinnig Centrum “De Stroming” te Beilen rondom dat thema een wandeling georganiseerd.

Van 10.00 – 11.30 uur, met koffie/thee en iets lekkers nadien.

Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Een ieder is welkom.

Nadere informatie en aanmelding bij Helene Westerik: tel. 06-43167139

( foto’s Wim Boer)

 

Lieve mensen,

A.s. zondagmorgen, zondag de 4e oktober hebben we weer een dienst 

Aanvang 10.00 uur

Er zijn al redelijk wat aanmeldingen.

Wil je nog komen, meld je dan ajb aan bij Gerda (gerda@wiggerink.nl of 0593-526889).

We gaan het als volgt doen: we zitten in de kerkzaal, in een kring, met tafels ertussen.

Koffiekopje + iets lekkers staan bij binnenkomst op tafel.

De nooduitgangdeur gaat open (op een kier) voor de frisse lucht/ventilatie.

De voordeur gaat dicht, om zo tocht te vermijden.

Doordat we wél de nooduitgangdeur open laten kan het wat kouder zijn dan anders, dus een vest, of een sjaal meenemen kan verstandig zijn.

Groet!
Het bestuur en Helene Westerik

Vrijzinnig pastoraat

 

Hoop in Earnewâld!

Het lijkt wel alsof je door een groene zee rijdt; als je van de snelweg koers zet richting Earnewâld, oftewel Eernewoude. Een plaats in Friesland, te midden van water. Met veel boten en een mooie galerie.

Minimaal één keer per jaar rijden wij er naar toe. Het begon ooit als verjaardagscadeau voor Bob. Een dag erop uit. Iets met water, groen en kunst, dat zocht en vond ik bij galerie Koopmans.

Het gebouw is op zichzelf al mooi, op een industrie/werfachtig terrein.

Op de bovenverdieping is de galerie, beneden een meubelmakerij, waarbij vooral het gebruik van oude scheepsmaterialen bijzonder is.

In de galerie hangen naast de kunst van een gastexposant altijd de schilderijen van Klaas en Gosse Koopmans, vader en zoon.

Klaas Koopmans (1920-2006) is in zijn leven meerdere keren opgenomen geweest vanwege manische depressiviteit. Tijdens die opnamen kreeg hij volop de gelegenheid om te tekenen. De tekeningen die hij maakte van de patiënten staan bekend onder de naam Gestichtstekeningen.

Het boek dat ervan gemaakt is, heeft als ondertitel ‘de kracht van kwetsbaarheid’.

De informatie in dit artikel komt uit het boek.

Een paar jaar geleden hebben wij de Gestichtstekeningen tentoongesteld gezien in de Agnestsjerke in Earnewâld (kerk uit 1794).

Dat was waarschijnlijk niet voor niets in een kerk, want Klaas was een gelovig mens.

Zijn houvast was dat God hem zou genezen.

Wat hem tijdens zijn opnamen ook hielp waren de contacten met anderen. Hij schrijft in een brief aan zijn vrouw: ‘de praters hebben me veel goed gedaan, ook al waren het maar wat alledaagse dingen waar je het over had.’

Maar het tekenen vormde zijn beste uitlaatklep, want dat hielp hem om de wereld om hem heen vertrouwd te maken.

De tekeningen zouden Klaas altijd dierbaar blijven. Ik vind de tekeningen mooi. Ontroerend omdat ze zo echt zijn. Ze zijn niet geromantiseerd en geven geen oordeel; ze geven aan hoe het voor de mensen was. Met de gewone dingen van het leven in de kliniek; zoals het scheren en met elkaar aan tafel zitten, maar ook met de ellende, verwarring en uitzichtloosheid.

De tekeningen zijn voor mij een pleidooi voor het echt zien van mensen, ook zij die volgens de zogenaamde standaard ‘anders zijn’. Want ja, wat is normaal?

De kracht van kwetsbaarheid, dat is de ondertitel van het boek. Mooie titel, maar ik heb er zonder uitleg wel wat moeite mee. Dat de tekeningen in al hun kwetsbaarheid krachtig zijn: ja! Dat Klaas Koopmans heeft laten zien dat in zijn kwetsbaarste periodes zijn tekentalent hem kracht gaf: ja!

Maar dat kwetsbaarheid altijd als kracht kan worden aangewend: nee.

Het lijkt alsof er tegenwoordig van iedereen wordt verlangd om uit je beperkingen of je beroerde situatie kracht te putten om eruit te komen. Maar die gedachte gaat uit van een autonomie die niet voor iedereen geldt. Niet iedereen kan zo makkelijk het heft in eigen handen nemen en iets aan zijn of haar beroerde situatie veranderen.

Daarvoor heeft een mens soms een ander mens of iets anders nodig. En ja, daar kan ook God onder vallen, hoe dat ook wordt ingevuld.

De tentoonstelling die er nu te zien is in Galerie Koopmans heeft als titel ‘Hoop’. Met prachtige werken van met name Gosse Koopmans die dát uitstralen: hoop door de kracht van de natuur, door een dag van samenzijn aan het strand; door de eindeloze wolken en luchten boven een zee van groen, geel en blauw.

 

Met een hartelijke groet, Helene Westerik

 

Bijeenkomsten:

Zo.       01 nov.              10.00 uur:        Mevr. Helene Westerik-Lammers, dienst in ’t Stroomdal

Agenda

Di.       13 okt.              12.30 uur:        Samen eten          17.30 uur:        Samen eten

Zo.       18 okt.              10.00 uur:       Herfstwandeling

Volg ons ook op Facebook 

Voor meer info zie ook “Onze Band”: Onze band no 5 in kleur

Samenstelling bestuur:

 • Voorzitter: Dhr. Wietze de Boer, Rijksweg 207, 9423 PE Hoogersmilde, tel. 0592-459822, email: de.bo20@hetnet.nl
 • Secretaris: Mevr. Berty Bruggink-Haaijer, Kerklaan 38, 9422 ED Smilde,  tel. 0592-414536, of 06-20431335, email: janbruggink@hetnet.nl
 • Penningmeester: Mevr. Reina Limburg-Schuring, Asserstraat 9, 9411 LH Beilen, tel.0593-523757, e-mail: grlimburg@gmail.com
  Banknummer : NL34 RABO 0306 5001 40
 • 2e Penningmeester: Mevr. Gerda Wiggerink-Wolbers, Perkstraat 5, 9411 PK Beilen, tel. 0593-526889, of 06-13727849, email: gerda@wiggerink.nl
 • Bestuurslid: vacant
 • Overige adressen van onze afdeling:

 • Voorganger: mevr. Helene Westerik-Lammers, Van Stolberglaan 49, 7681 GB Vroomshoop, tel. 06-43167139,
  email: h.h.westerik@outlook.com
 • Beheerder Website en Facebook: dhr. Wim Boer, Volmachtenstraat 1, 9414 AL Hooghalen, 0593-592045, email: wimboer@trinedmail.nl
 • Gebouw:

  Vrijzinnig Centrum “De Stroming”,  Weijerdstraat 9, Beilen (is geen postadres)