Vrijzinnig Platform Logo
Voor actuele informatie kunt u het Vrijzinnig Platform volgen op facebook: Vrijzinnig Platform

Diversiteit wordt ook op allerlei visuele manieren onder de aandacht gebracht. Er zijn speelfilms, die u met elkaar zou kunnen bekijken en bespreken, en daarnaast ook documentaires en interessante gesprekken op you tube.
Een heel andere manier om met dit onderwerp bezig te zijn is door het organiseren van of meedoen aan een zg. Mensenbieb: u gaat naar een ‘bibliotheek’ niet om een papieren boek te lezen, maar om het verhaal van een medemens uit diens eigen mond te horen. Een heel interessant concept waarbij vaak verrassende ervaringen worden opgedaan.
In het Tropenmuseum worden ‘ongemakkelijke’ gesprekken georganiseerd waarbij het de bedoeling is elkaar beter te leren kennen als het gaat om lastig te bespreken onderwerpen of taboes.
Bij Nieuw Wij vindt u een schat aan informatie, een agenda, interessante interviews, allemaal gericht op het onderwerp Diversiteit en Inclusief Samenleven. U kunt een abonnement nemen op de nieuwsbrief, dan bent u steeds op de hoogte van alle actuele nieuws op dit gebied.

Speelfilms over Diversiteit:

Alleen Maar Nette Mensen (2012) van Lodewijk Crijns
In Zweden was er Jalla! Jalla!, in Engeland Bend it like Beckam, in Duitsland Kebab Connection en in Nederland Shouf Shouf Habibi en Het Schitzelparadijs. Allemaal films waarin op een komische manier over een immigrantengroep verteld wordt. In Alleen maar nette mensen – gebaseerd op de roman van Robert Vuijsje – worstelt een joodse jongen die op een Marokkaan lijkt, met zijn milieu en identiteit. Hij is op zoek naar een intellectuele negerin. Zo belandt hij in de Bijlmer. Crijns vertelt het verhaal met veel energie en vaart, in erg komische scenes, maar hij schuwt de schrijnende kanten van het thema niet.
Entre les murs (2008) van Laurent Cantet
Plaats van handeling is een multiculturele school in Parijs, vooral de mentor van de klas, de leraar Frans. Buiten deze muren komen we niet. De film oogt als een documentaire, waarin we een schooljaar van een klas en zijn leraar meemaken. De leerlingen spelen echter niet zichzelf maar acteren op basis van (in de roman) bedachte rollen en improvisaties. Bovendien is er een minimale plot, waarin de leraar zijn leerlingen tamelijk vrijlaat maar ook met hen in conflict komt. We zien niet de geïdealiseerde docent van Dead Poets Society noch het rustieke plattelandsschooltje van Etre et Avoir. We zitten als kijker bovenop de groepsprocessen in een zwarte school anno nu. Cantet en zijn naturel acterende cast kregen er de Gouden Palm voor.
As it is in heaven (een mens mag zijn leven op zijn eigen wijze leven, en zich ontplooien op de manier die het best bij hem/haar past)
Het verhaal gaat over Daniël Daréus, een bekende dirigent van in de 40, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Hij gaat in het oude schoolgebouw wonen.
. Stop Filming Us (2020), documentaire onder regie van Joris Postema
Kan en mag een westerling het leven in Goma portretteren? En kan hij voorkomen dat hij de congolezen inlijft in een eenzijdig negatieve, westerse visie? In deze zelfkritische film zet filmmaker Joris Postema de discussie over de westerse blik op Congo op scherp.

‘Een film die iedereen zou moeten zien.’ – Parool
‘Mooi hoe Postema je als toeschouwer laat meedenken.’ – Volkskrant

Bekijk de trailer:
https://picl.nl/films/stop-filming-us/?utm_source=Picl+nieuwsbrief&utm_campaign=2eddc83c51-Nieuwsbrief_Picl_03-04&utm_medium=email&utm_term=0_66ea1d275f-2eddc83c51-317325245&mc_cid=2eddc83c51&mc_eid=2734863f27

Filmmateriaal over Diversiteit:

All that we share (YouTube)
Job, van Stef Bos (YouTube) Job van Stef Bos
‘Diversiteit is een feit, inclusie is een keuze’ (BNR)
Wit is ook een kleur (2doc)

Werkvormen:

Verwante initiatieven:

  • Nieuw Wij
    Als het gaat over samen leven met verschillen is er veel informatie op de website www.nieuwwij.nl te vinden. NieuwWij verbindt de verschillen en heeft als één van haar thema’s ‘Superdiversiteit’. Zoë Papaikonomou is als journaliste speciaal gericht op dit thema. Berichten van haar op de website gaan over verschillen en verbinden en sluiten dus ook heel mooi aan bij ons thema.