geschiedenis vrijzinnig jeugdwerk

Voorganger in de Schijnwerper: Klaas Douwes

Mijn naam is Klaas Douwes. Ik werd in 1987 geboren in het Friese Surhuisterveen, als jongste in een gezin met twee broers. Nadat ik voor mijn theologiestudie op kamers woonde in Leuven en Kampen, ben ik inmiddels neergestreken in Amsterdam, waar ik samenwoon met mijn vriend Artyom. Sinds 2015 ben ik voorganger voor de NPB en VVP in Apeldoorn. Samen met de Remonstranten huizen wij onder het ene dak van de Regentessekerk. Daarnaast doe ik promotieonderzoek naar de geschiedenis van het vrijzinnige jeugdwerk, aan de Universiteit van Leiden.

‘Links’

Van huis uit ben ik gereformeerd, maar tijdens de studie zwenkte ik langzaam maar zeker naar ‘links’. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik namelijk losliet. De antwoorden werden kleiner en de vragen groter. Dat ervoer ik echter niet als een vervelend verlies, integendeel! Het werkte bevrijdend en schiep ruimte voor creativiteit. Op mijn zoektocht naar een beweging die twijfel, verandering en vrijheid niet vreest maar juist omarmt, belandde ik uiteindelijk bij de vrijzinnigen.

Eigenwijs geloven

Ik ontdekte dat de vrijzinnigheid voor mij echt een jas is die past – met haar geestige, geëngageerde en dikwijls poëtische manier van geloven. Hierin kan ik ongedwongen mijzelf zijn, als opportunistische (nee, dat is voor mij geen vies woord) wereldverbeteraar en bedachtzame vrijdromer, met een zwak voor het absurde. Vrijzinnig zijn betekent voor mij dat ik mijn theologie graag open en onaf houd. Een persoonlijk en eigenwijs geloven. Zij het met zorg voor elkaar en inzet voor een mooiere aarde, want daar gaat het per slot van rekening om.

Gemeenschap

Het zelf nadenken is dus heilig, maar vrijzinnigen vormen wél een gemeenschap, mét een missie. Al houdt zo’n vrijzinnige gemeenschap in de praktijk meestal in: samen elk een eigen kant op. Maar dat is ook de charme ervan en geeft desondanks een gevoel van verbondenheid. Een geestelijk thuis, zo durf ik de vrijzinnigheid wel te noemen. Met alle plezier ben ik dan ook voorganger in de vrijzinnige Regentessekerk.

Meer lezen?

Voorganger in de Schijnwerper: Jarek Kubacki

2 antwoorden
 1. Ineke de Groen
  Ineke de Groen zegt:

  Hoi Klaas,
  Wat een prachtig geschreven brief.
  Ik ben Ineke de Groen en woon in Roemenië.
  Als ik in NL ben ben verblijf ik meestal bij mijn broer en zus René en Tilly de Groen in Hardinxveld.
  Ik ga daar ook naar de Kerk met de beelden en in Sliedrecht.en spaar al het kleine ingewisseld geld hier, omdat de banken dat niet doen, voor de kerk.
  In Roemenië ben ik lid van de gereformeerde Hongaarse kerk maar kan daar niet naar toe omdat ze alleen maar Hongaars spreken. Dat spreek ik niet alleen Roemeens en nog een taal is me te moeilijk. De grondlegger van de Gereformeerde kerk was een Nederlanden in Gogan een dorp hier 20 km vandaan.Ze gebruiken wel het oude liedboek maar ja, daar heb je niets aan.
  Ik heb nu de Adventisten kerk gevonden in ons dorp en dat is bijna hetzelfde als jullie kerk maar wel een beetje ouderwets in zingen dus steek ik dan gewoon mijn vinger in de lucht om te vragen of het wat vrolijker en blijer mag.
  Daar moeten ze erg om lachen maar ze doen het wel en ik mag ook liedjes inbrengen die zij ook kennen zoals Wie Zingt Mee 43 Welk een vriend is onze Jezus.
  We hebben geen vaste dominee. Er zijn diverse leden die om de beurt een predikbeurt hebben en dat mag ik ook.
  Je mag tijdens de dienst ook gewoon een vraag stellen en de prediker vraagt ook ons ons een wederhoren en hoe wij daar over denken..
  Ik zit op dit moment in een hele moeilijke periode van mijn leven maar ik zie echt uit naar de zaterdag,
  Heel de dienst bij te wonen daar vind ik rust en vrede. Zaterdag 6 mei mag ik het gebed doen. ik word die dag 65 en wil daarvoor openlijk mijn dankbaarheid voor uitspreken. Heel veel vreugde en voldoening in uw werk.
  Groet, Ineke Als u wilt weten wat ik hier doe in Roemenië kijk dan ajb op mijn website

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *