Esseldien Wennink

Voorganger in de Schijnwerper: Esseldien Wennink

Kerkdiensten om bij weg te mijmeren

Mijn naam is Esseldien Wennink. Sinds 2019 ben ik voorganger bij de Vrijzinnigen Lunteren. Ik heb theologie gestudeerd in Amsterdam en Bilthoven. Daarna heb ik een lesbevoegdheid voor godsdienst/levensbeschouwing gehaald in Ede.

Vrijheid en ruimte

Ik voel me aangesproken door het vrijzinnige gedachtegoed, omdat het mensen op het gebied van levensvragen vrijheid en ruimte biedt om hun eigen antwoorden te vinden. We cirkelen rond een vermoeden waarover geen zekerheid verkregen kan worden. Vrijzinnigheid houdt daarmee in dat je erkent dat mensen op hele verschillende manieren in het leven kunnen staan. Als voorganger heb ik dus geen pasklare antwoorden te bieden.

Herkenbare thema’s

Ik kan wèl vertellen hoe ik zelf over bepaalde onderwerpen denk en hoe anderen er tegen aan kijken. Daarom kies ik algemeen herkenbare thema’s. Daar zoek ik teksten bij, vaak bijbelteksten, maar soms bijvoorbeeld ook een passage uit een roman. Met bijbelteksten ga ik vrijmoedig om, ik kneed en bevraag ze. En dat doe ik in gewone taal, zodat het voor iedereen goed te volgen is.

Beleving

Verder ben ik ervan overtuigd dat mensen ook inspiratie, troost en bemoediging kunnen putten uit poëzie, kunst en verhalen. En ik geloof in de helende werking van muziek en de kracht van samen zingen. Er zijn in elke dienst altijd twee stiltemomenten, om tot jezelf te komen, om even weg te dromen of te bidden. Want muziek en stilte roepen soms meer op dan woorden.

Als je tijdens een dienst nergens door geraakt wordt, al is het maar voor even, dan is het in mijn ogen zinloos. Daarom bied ik mensen graag de gelegenheid om even weg te mijmeren, want de menselijke verbeeldingskracht geeft ons soms zicht op wat ons ten diepste bezwaart en bezielt. Zoals Ida Gerhardt schreef: ‘Er is een weten van elkaar, dat tijd en afstand overstijgt.’

Lees ook

Voorganger in de Schijnwerper: Monika Rietveld

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] onze kerkdiensten zijn mee geëvalueerd. Onze voorganger, Esseldien Wennink, omschrijft het treffend op onze website http://www.vrijzinnigenvelp.nl: “Het lijkt op een kerkdienst, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *