Logo De Vrijzinnigen Nederland

Vrijzinnigen Nederland is ook actief op Social Media.

U kunt ons volgen op LinkedIn,  Twitter of op Facebook

 • Social Media
 • 22 uur geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Blog ✒ Vrijzinnige horeca
  Terras
  Net toen bleek dat de zware wolken toch geen gevolgen zouden hebben en de zon een voorzichtige poging deed om iets van de dag te maken, werd een terrasje in orde gemaakt. Kleurige stoeltjes werden bij tafeltjes gezet waardoor een en ander een uitnodigende indruk maakte. De behoefte aan koffie deed ons op de uitnodiging in gaan, wij streken neer op het terras. Een wat morsige oudere man in de kleding van het café kwam naar ons toe. Zijn instructies kwamen niet helemaal over maar dat kan ook gelegen hebben aan mijn wat verminderde spraakverstaanbaarheid. Wij tekenden een bonnetje waarop onze koffiewensen waren vermeld. Even later verscheen een allervriendelijkste jongeman in dezelfde uitmonstering als zijn oudere collega. Hij kwam vragen of alles naar wens was. Zijn aangeboren handicap was hem van zijn gezicht of te lezen.
   
  Liefde en toewijding
  Korte tijd later kwamen er meer gasten op het terras en werd ons duidelijk wat hier speelde. Dit café werd grotendeels gerund door personeel met een verstandelijke beperking. Alleen de leidster en degene die over de kas ging waren niet gehandicapt. We raakten onder de indruk van de liefde en toewijding van deze mensen. Er ging ook wel eens iets mis. Op een gegeven moment glipte een schotel uit een van de handen. De reactie was verdriet. Grote biggeltranen vloeiden. Er werd echter tijd genomen om degene die dat was overkomen te troosten. Ondanks de toegenomen clientèle op het terras werd daar gewoon tijd voor gemaakt.
   
  Zinvol
  Van de kant van de bezoekers werd geen haast gemaakt. Men wachtte rustig op zijn bestelling. Het was echter niet alleen de sfeer die er heerste, maar ook het gevoel dat deze mensen op die manier kunnen functioneren, wat ons niet onberoerd liet. Het is te begrijpen dat een soortgelijke manier van meedraaien in de maatschappij niet voor iedereen met een verstandelijke beperking is weggelegd. Echter is het voor wie daarin past, een zinvolle manier van leven. Het gewoon opgenomen zijn in de maatschappij van alle dag lijkt voor deze mensen een grote voldoening met zich mee te brengen, afgaand op de vreugde, liefde en toewijding die ze aan de dag legden. Dat is denk ik, een ultieme manier om voor hen zingeving in hun bestaan te brengen.
   
  Mens onder de mensen
  Het gaat hun waarschijnlijk niet zozeer om de prestatie die ze leveren als wel om het gevoel een steentje bij te dragen aan het maatschappelijk bestel. Kortom, het gevoel mens te zijn onder de mensen.
   
  Wouter Blokhuis
  #Blog ✒ Vrijzinnige horeca TerrasNet toen bleek dat de zware wolke
 • 4 dagen geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Uittip van Wies Houweling - algemeen secretaris Vrijzinnigen Nederland. 👇
  "De oneindigheid van Yayoi Kusama in Museum Voorlinden in Wassenaar, een echte aanrader. De kunstenaar is een Japanse vrouw die onlangs 90 jaar werd en al haar hele leven kunstenaar is en met stippen werkt. Het kunstwerk in Wassenaar dat het meeste indruk maakte, was voor mij de ínfinity room. Je krijgt een kaartje en dan mag je 45 seconden in een kleine kamer. Het is een ruimte waarin je de oneindigheid van stippen(lichten) in de ruimte ervaart terwijl je zelf op een klein platform in het water staat. Oneindige stippenverten en lichten die zachtjes aangloeien en van kleur en plaats wisselen. Het enige dat in de weg staat tussen jou en de oneindigheid is je eigen schaduw." 😍
  #Uittip van Wies Houweling - algemeen secretaris Vrijzinnigen Nederlan
 • 5 dagen geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  👂 #Nieuw: de podcast 'Zin in het alledaagse' van Trouw. In deze podcast gaat filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis op zoek naar verhalen van lezers en anekdotes die voor hen zo belangrijk zijn dat ze de rest van hun leven richtinggevend zijn, zin geven. 🙏
   
  Wat is jouw verhaal?
   
  👉 https://www.trouw.nl...daagse~b965288f/
  👂 #Nieuw: de podcast 'Zin in het alledaagse' van Trouw. In deze pod
 • 6 dagen geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  🎬 #Filmtip - Tonio (Netflix) 👉 'Diep onder de indruk.' 👉'Een verpletterend mooie film.' 👉 'On-Nederlands goed.'
   
  Als hun zoon Tonio wordt doodgereden, proberen zijn rouwende ouders Adri en Mirjam hun verlies te verwerken en momenten uit zijn korte leven te reconstrueren.
   
  Tonio is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden en werd door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot beste Nederlandse film van 2016. 🏆
   
  Hoofdrollen: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters
   
  📷 beeld filmtrailer
  🎬 #Filmtip - Tonio (Netflix) 👉 'Diep onder de indruk.' 👉'Een
 • 1 week geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #WereldKusDag Dikke 💋 voor jou! Wie krijgt van jou een zoen?
  #WereldKusDag Dikke 💋 voor jou! Wie krijgt van jou een zoen?
 • 1 week geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Boekentip "Is het echt de wereld die zo druk is, of is mijn geest druk? De wereld 🌍 beweegt snel, maar dat betekent niet dat wij dat ook moeten doen." 🙏 De boeddhistische monnik Haemin Sunim wil mensen inspireren om rust en kalmte te vinden met zijn boek 📘 ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Rust vinden in een drukke wereld.’
   
  Heb jij je al laten inspireren door dit mooie boek? 🤗
  #Boekentip "Is het echt de wereld die zo druk is, of is mijn geest dru
 • 1 week geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  ❤🏞🤗
  ❤🏞🤗
 • 2 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  Is vrijheid altijd blijheid? 🤔
   
  We zijn blij dat het er is: dit boek met Vrijzinnige vragen over de vanzelfsprekendheden van onze tijd. Het boek verzamelt bijdragen van diverse auteurs en reacties van de deelnemers van de diners pensants, georganiseerd rondom het thema ‘Vrijheid onder druk’. 📚
   
  Gisteren vond de boekpresentatie plaats in de Singelkerk te Amsterdam.
   
  📖 Is vrijheid altijd blijheid?
  Uitgeverij KokBoekencentrum
  Onder redactie van: Wies Houweling
  ISBN: 9789043529419
  Is vrijheid altijd blijheid? 🤔We zijn blij dat het er is: dit boe
 • 3 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #WereldBeatlesDag 🎸
 • 3 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  🤫
  🤫
 • 3 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  ❤ Dank voor jullie stem! De gekleurde pluutjes waren favoriet en prijken daarom deze zomer bovenaan onze pagina. 🏖️
  's cover photo
 • 4 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Blog ✒ Bijlichten
  Opschonen
  Soms kom ik er toe om een poging te wagen bepaalde mappen in mijn computer op te schonen. Het overbodig geworden materiaal verwijderen, alleen het essentiële behouden. Dan blijken er opeens nog bestanden te bestaan die tien, twaalf jaar geleden interessant waren, maar nu nietszeggend zijn geworden. Op zich is dat soms een vreemde constatering: zaken die je toen met grote stelligheid beweerde, zijn inmiddels achterhaald of door de feiten weerlegd. ‘Met de kennis van nu…’ zeggen politici dan. Een grote smoes. Maar erkennen dat je toen fout zat is oh zo moeilijk.
  Ditmaal waren mijn afbeeldingen aan de beurt. Daar liggen de kaarten anders. Het zal zeker niet de laatste keer zijn geweest dat iemand vroeg:
  ‘Heb jij nog niet ergens een foto van deze of gene?’ Zo kwam ik nog niet zolang geleden een aula binnen en zag daar meer dan levensgroot het portret van de overledene (vergeef me de woordspeling) die ik van mijn harde schijf geplukt had.
   
  Serie
  Nu leverde deze actie iets totaal anders op. Bij het doorlopen van de bestanden stuitte ik op een serie die ik dertien jaar geleden gemaakt had. Ik had er echter nooit wat mee gedaan. Dat kwam door een paar technische redenen en een praktische. Deze laatste was dat ik gewoon de rust niet had gehad om er eens goed naar te kijken. Een van de praktische redenen was dat de meeste opnamen onderbelicht waren. De serie ging echter over een plechtige gebeurtenis waarna een groot feest plaatsvond. Nu besloot ik te kijken of er nog iets te redden viel. Met moderne digitale hulpmiddelen ontrolde zich voor mij een serie van blije mensen, bij het zien waarvan ikzelf ook blij werd. Met de juiste belichting kregen de mensen kleur en hun persoonlijkheid weer terug.
   
  Metafoor
  Tegelijkertijd zag ik dit gebeuren als een metafoor. Soms moet je moeite doen om mensen naar waarde te schatten. Of moet je de belichting aanpassen. Daarnaast moet je soms de beelduitsnijding aanpassen door overbodige zaken uit beeld te halen, zodat de pure mens zichtbaar wordt. Maar altijd moet je je verdiepen in je medemens. Door naar hem te kijken. Ik kom wel eens mensen tegen die zingeving zoeken in verdieping. Zij lezen moeilijke boeken en praten daar dan met elkaar over. Maar als je daarbij je medemens over het hoofd ziet, kun je verdiepen wat je wilt. Je medemens blijft onderbelicht.
   
  Hoe zei de apostel Paulus dat ook weer? ‘Maar had ik de liefde niet…’
   
  Wouter Blokhuis
  #Blog ✒ Bijlichten OpschonenSoms kom ik er toe om een poging te wa
  3 weken geleden
  Ik bewaar sowieso vrijwel niets langer dan vijf jaar. De gedachte bij voorbeeld dat mijn eigen preken een houdbaarheidsdatum van meer dan een jaar hebben vind ik een enorme pretentie.
  Bovendien: wat echt belangrijk is is al in boeken vastgelegd en dus te raadplegen.
 • 4 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  Wat een heerlijk weer! ☀ De #zomer is in aantocht. De hoogste tijd voor een zomers jasje op onze Facebookpagina. Welk plaatje kies jij als onze nieuwe omslagfoto? ☂🌳🌷
  Wat een heerlijk weer! ☀ De #zomer is in aantocht. De hoogste tijd v
  4 weken geleden
  De plu
  4 weken geleden
  Ik ga voor de vrolijk gekleurde paraplu's.
  4 weken geleden
  De bovenste
  4 weken geleden
  De bomen met het prachtige licht <3 Om heerlijk even tot rust te komen.
  4 weken geleden
  3, de vrolijke en zonnige bloemen!
  4 weken geleden
  De paraplutjes
  4 weken geleden
  De middelste!
 • 4 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Blog ✒ Een man in bad
  Beelden
  Als ik naar het station loop om naar mijn werk te gaan, loop ik langs de kunstwerken van Artzuid. Op het Minervaplein zit nu een man in bad en Kate Moss kom ik tegen in een onmogelijke yoga-houding. Ik moet lachen en denk over andere dingen na dan normaal. De beelden verleggen mijn grenzen. Deze kunst is toch vreselijk vrolijk vrijzinnig.
   
  Elke keer als ik langs Kate Moss loop en haar in die onmogelijk houding zie bewonder ik haar en moet ik glimlachen om de schoonheid, de onmogelijkheid en de moeite die het kost. Is het vergelijkbaar met onze pogingen om jong en vitaal te blijven? Wringen we onszelf in onmogelijk bochten en situaties om maar fris en fruitig over te komen? Verderop staan 6 bronzen badkuipen en in een van de kuipen ligt een man. De eerste keer zag ik hem niet, de tweede keer dacht ik dat er iemand in was gaan liggen, om te slapen. Ik was eerst geërgerd over het beeld van de man in bad, maar het bleek een echt beeld te zijn. Waar is er hier eigenlijk nog plek om buiten te slapen? Als je zoveel mooie baden neerzet, waarom zou je er niet in mogen liggen?
   
  Kunst raakt
  Kunst verlegt grenzen. Je ziet dingen die er niet zijn. Je denkt aan dingen die niet er (nog) niet zijn. Je bedenkt vragen die anders niet opkomen. Kortom, je wereld wordt groter en bij Art Zuid ook vrolijker.
   
  Kunst raakt mensen aan en beweegt, maakt vrolijk, maar troost ook. Er is geen begrafenis zonder muziek. Muziek troost, hoe het precies werkt weet ik niet. In alle begrafenissen die ik ooit leidde was de muziek zorgvuldig uitgezocht door de rouwenden en zij waren getroost. Het is belangrijk op zo’n moment de passende muziek te horen. Er wordt door kunst een diepere laag in ons geraakt. Er dan te bedenken dat veel kunstenaars en kunstenaressen, zo slecht worden betaald.
   
  Het geschreven woord, dat betaalt! In de wetenschap, in de managementbureaus, in de consultancy. Alle rapporten en verslagen, hoeveel zouden die per woord opbrengen? We proberen vaak alles in woorden te vatten, maar kunst gaat veel verder.
   
  Het woord
  Ook in de grote religies heeft het woord, het geschrevene, grote nadruk. Alles komt voort uit het woord. Een predikant heet ook dienaar van het woord, is een woordkunstenaar? Is God wel een woord, wat wil er met het woord God uitgedrukt worden? Kan dat wel in woorden? Hebben we daar niet heel veel meer bij nodig aan kleur, geur, geluid, gebaar? Hebben we daar ook niet heel veel kunstenaars bij nodig? Die ons troosten met muziek, ons vragen stellen, ons iets van de zin in het leven laten zien, die ons laten lachen?
   
  Wies Houweling
  algemeen secretaris
  #kunst #vrijzinnig Amsterdam Netherland
  #Blog ✒ Een man in bad BeeldenAls ik naar het station loop om naar
  3 weken geleden
  Dank je wel Wies Houweling.
  4 weken geleden
  Mooi artikel. En Inderdaad een bijzondere beeldenexposititie aan de Apollolaan un Amsterdam
  4 weken geleden
  Mooi en goede vragen op het eind, dank!
 • 4 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  🙏 "Het is bij mijzelf begonnen in verbinding met de ander, een wederkerig en voortdurend proces met ook de vrijheid zijpaden te durven volgen. Deze zijpaden waren weliswaar soms grensoverschrijdend, maar dan ook zeker grensverleggend, want de filosofie en psychologie kwamen mij op deze paden tegemoet." Jan Veltman was aanwezig bij onze Opzoomerlezing en schreef hierover een prachtig persoonlijk verslag.
  👉 https://www.vrijzinn...oonlijk-verslag/
  🙏 "Het is bij mijzelf begonnen in verbinding met de ander, een wede
 • 5 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Uitnodiging 🎉 Presentatie Is Vrijheid altijd Blijheid
  Graag nodigen wij je op woensdagmiddag 26 juni 2019 uit voor de presentatie van het boek: 📙 Is vrijheid altijd blijheid? - Vrijzinnige vragen over de vanzelfsprekendheden van onze tijd.
   
  We zijn blij dat het boek er is en willen het graag met jou delen. Het boek verzamelt de bijdragen van diverse auteurs en reacties de deelnemers van de diners pensants georganiseerd rondom het thema ‘Vrijheid onder druk’ ingeleid door prof. dr. Laurens ten Kate.
  De publicatie is georganiseerd door de Stichting Stimulering Vrijzinnige Gedachtegoed onder eindredactie van Wies Houweling. Ook deze boekpresentatie is een mooie gelegenheid met elkaar te spreken en het glas te heffen. 🥂 Wees welkom!
   
  Programma:
   
  15.30 – Inloop met koffie en thee
  16.00 – Welkom
  16.10 – Column en recensie van het boek door Stevo Akkerman
  16.30 – Reactie enkele auteurs
  16.45 – Reactie Laurens ten Kate
  17.00 – Gesprekken aan (sta) tafels over het thema.
  17.30 – Afsluiting en uitreiking presentexemplaar aan ….
   
  Locatie: ⛪ Singelkerk, Singel 452 Amsterdam
   
  Natuurlijk is het boek te koop bij de presentatie.
  Toegang is gratis, wel even opgeven bij 📧 SSVG2013@gmail.com
   
  #vrijheid
  #Uitnodiging 🎉 Presentatie Is Vrijheid altijd Blijheid Graag nodig
 • 5 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  Heb je wel eens zin om een dagje te spijbelen? Gewoon in de auto 🚗, de trein 🚆, bus 🚌 of op de fiets 🚲 stappen en zien wat de dag je brengt? Heerlijk toch! Het is vandaag Nationale Spijbeldag voor Volwassenen.
   
  Kan jij deze dag goed gebruiken? 🤔 Of gun jij jezelf al wel vaker van dit soort kleine momenten van vrijheid? 👌
  Heb je wel eens zin om een dagje te spijbelen? Gewoon in de auto 🚗,
 • 6 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  Doe mee aan de ✒ #schrijfwedstrijd van het magazine Volzin en schrijf een pakkend essay over leiderschap. ✊ Hoe ga je hier bijvoorbeeld mee om in het dagelijks leven: als vader of moeder? Is dat een kwestie van je kinderen bevestigen of ook van hen tegenspreken? Of hoe word je in de klas of op de werkvloer iemand met gezag?
   
  Het is een thema dat zich in vele richtingen laat uitwerken. Elke uitwerking en invalshoek is toegestaan mits het thema maar herkenbaar blijft.
   
  De jury kiest uit de inzendingen een eerste, tweede en derde prijs. De bekroonde essays worden, fraai geïllustreerd, gepubliceerd in het eerste nummer van de jaargang 2020.
   
  👉 https://www.vrijzinn...fwedstrijd-2019/
  Doe mee aan de ✒ #schrijfwedstrijd van het magazine Volzin en schrij
 • 6 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  Zeg eens iets liefs...tegen jezelf! ❤
  #saysomethingniceday
  Zeg eens iets liefs...tegen jezelf! ❤#saysomethingniceday
  6 weken geleden
  😍
  6 weken geleden
  😍
 • 6 weken geleden door Vrijzinnigen Nederland

  Vrijzinnigen Nederland
  #Blog ✒ Hemelval
  Over het algemeen houden vrijzinnigen wel van een feestje, maar toch wordt een van de traditionele feesten in vrijzinnige kringen nauwelijks gevierd: Hemelvaart. Ook in ‘mijn’ Regentessekerk in Apeldoorn is er op Hemelvaartsdag geen viering.
   
  Hemelvaart onder vrijzinnigen
  Dat Hemelvaart onder vrijzinnigen zo weinig geliefd is, komt volgens mij vooral doordat er een verouderd wereldbeeld aan vast lijkt te kleven. Dat Jezus verdwijnt in de hemel boven ons en vervolgens plaatsneemt aan de rechterhand van God, is een beeld waar weinigen nog iets mee kunnen. Uiteraard kun je er een symbolische uitleg aan geven, maar ik zou liever het beeld op zijn kop zetten: in plaats van hemelvaart een hemelval.
   
  Hemelval
  Ooit was een hemelval een dreigend schrikbeeld. Voor sommige volken in de klassieke oudheid bijvoorbeeld. Nog voordat Alexander de Grote in 334 v.Chr. de oversteek maakte om het immense Perzische rijk te veroveren, trok hij naar de noordelijke grensgebieden van zijn vaderland Macedonië. Daar stuitte hij op de onverschrokken stammen van de Thraciërs en Illyriërs. Alexander stuurde boden naar hen met de vraag waarvoor ze het bangst waren. Vanzelfsprekend hoopte Alexander dat ze zijn naam zouden noemen. Ze kwamen echter met een verrassend antwoord. Hun grootste angst was dat de hemel op hun hoofd zou vallen.
   
  Reden voor een feest
  Inmiddels is de hemel volgens mij allang naar beneden gevallen. De hemel zij dank, zou ik daaraan toe willen voegen. Eeuwenlang hebben kritische twijfelaars en scherpzinnige vrije denkers de hemel met vragen bestormd, tot die ten slotte neerstortte en in ontelbare brokstukken uiteenspatte op aarde. Het bovenaardse, vaak angstwekkende bijgeloof is niet meer. Wat rest is een fragmentarische theologie die bestaat uit scherven en brokstukken hemel, die overal in het dagelijks leven kunnen opduiken. Want sinds de hemel niet langer boven ons hangt, is hij overal rondom ons te ontdekken. Het is dus de grootste zegen dat de hemel op ons hoofd is gevallen en reden genoeg voor een feest (al kan dat ook prima buiten de muren van een geloofsgemeenschap).
   
  Klaas Douwes
  voorganger Apeldoorn
   
  #hemelvaart #vrijzinnigheid #zingeving
  #Blog ✒ Hemelval Over het algemeen houden vrijzinnigen wel van een
  6 weken geleden
  Waarschijnlijk ben ik dan niet vrijzinning (hoewel ik dat al jaren veronderstel) maar ik vind het naar beneden vallen van de hemel een groot verlies. Hiermee verdwijnt het laatste beetje bovennatuurlijke uit het christendom. Vind je het gek dat mensen dit dan elders zoeken, zoals in allerlei new-age achtige bewegingen en stromingen? Ook ontneemt het ons de mogelijkheid om met deze mensen een zinvolle dialoog aan te gaan over het bovennatuurlijke. Natuurlijk zit ik ook niet te wachten op donderpreken over hellevuur en wat je allemaal moet doen om in de hemel te komen. Maar het lijkt mij vooral voor zieken en armen nogal een (onnodige) klap om te horen dat het leven na de dood allemaal onzin is. Aanmatigend ook, want wie heeft dan vastgesteld dat er niets meer is?
  6 weken geleden
  In de antieke tijd voeren meer mannen ten hemel. Ongetwijfeld omdat men ze zo bijzonder vond dat ze werden verbonden aan het goddelijke. Ze daalden uit de hemel neer of stegen er naar op. Waarom moet ik nu aan Herman Finkers denken? O ja, opdalen en neerstijgen, of
  Mogelijk dat de mensen die deze beelden hebben verzonnen, wisten dat het beelden waren. Jammer dat dit op zeker moment is vergeten.
  Eigenlijk vind ik Pinksteren een leuker feest.
  6 weken geleden
  Mooi Klaas!
  6 weken geleden
  De predikant van de protestantse gemeente Schagen omschreef in zijn intreedienst eeuwig leven als 'leven met de eeuwige'. Dan herken je de momenten waarop hemel en aarde elkaar raken. Zou dat wellicht bedoeld worden in dat bijzondere geloofsverhaal over de 'hemelvaart' van rabbi Jezus? Denk ik ... geloof ik zomaar als vrij en eigenzinnig PKN'er in de kop van Noord-Holland 😁 Daarom vind ik Hemelvaart wèl een feest om te vieren.