Een liefdesgedicht van de Sint

Vorig jaar kreeg ik van de Sint een liefdesgedicht. Dat was een verrassing. Het zijn bijzondere dagen waarop ons hele land dicht, dat zegt iets over onze Nederlandse identiteit. Toch staan we niet bekend als land van grote romantische dichters, wel land van zelfspot en humor!

Het Sinterklaasgedicht moet gaan over het cadeau of over de persoon met zijn of haar goede en slechte eigenschappen. Een liefdesgedicht mag op alle andere dagen. Mijn lieve Amerikaanse vriend had de opdracht ‘gedicht maken’ opgevat in de traditionele wijze, een vers over de liefde. Alleen gaan Sinterklaasgedichten niet over de liefde. Sinterklaasgedichten zijn een spel!

Een spel van geven en nemen, van verhalen en cadeaus. Bij elk pakje hoort eigenlijk een gedicht, hoe klein dan ook. ´Sint heeft lang zitten denken wat hij jou wel niet zou schenken´. Dat was een standaardregel in een Sinterklaasgedicht zoals ik ze vroeger schreef. Ik ben geen dichter, maar deed wel altijd mijn best om van een klein cadeautje toch iets leuks te maken.

Ik kreeg van mijn vriend een mooi liefdesgedicht omdat hij dacht dat dat hoorde. Dat is natuurlijk fijn, maar daar gaat het niet om.

Dichten, waarom doe je het eigenlijk? Waarom vertellen we niet een verhaaltje? Wat voegt het dichten toe? In dichtvorm komen dingen naar voren die op een andere manier moeilijker uit te drukken zijn. Net zoals je andere dingen zingt, dan je ooit zou zeggen. De dichter vertaalt naar een andere denklaag.

In Sinterklaasgedichten mag je iets meer zeggen, dan anders en er zit een cadeautje bij. Wat een mooi feest is het toch. Als cadeautje een mooi gedicht van onze vrijzinnige voorganger uit Schiedam, François Haversmidt

De maan glijdt langs de ruiten
En blikt mij vragend aan.
‘Wat moet dat, bleeke zanger, –
In uw ooghoek glinstert een traan?’

Zoo gij de maan niet zelf waart,
‘k Zou zeggen: loop naar de maan. –
Wat mij het oog doet glinstren,
Dat gaat geen schepsel aan.

Uit Immortellen François Haversmidt  Snikken en Grimlachjes.

Wies Houweling
algemeen secretaris

Meer blogs ..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *