Leerstoel Vrijzinnige religiositeit en humanisme

De leerstoel Vrijzinnige religiositeit en humanisme is gevestigd door Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG). De stichting is een gezamenlijk initiatief van Vrijzinnigen Nederland,  Doopsgezinden en Remonstranten. Ze wil het vrijzinnig denken en handelen in de Nederlandse samenleving bevorderen.

De vreemde vrijheid

Lezingen

Vanuit de SSVG verzorgt Laurens ten Kate, bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme, verschillende lezingen. U vindt hier een overzicht. U bent van harte uitgenodigd een lezing bij te wonen.

Agenda

DatumTijdLocatieOnderwerp
(klik op de link voor meer informatie)
9 t/m 13 augustus 201710.30 uur Internationale School voor Wijsbegeerte ISVW, LeusdenHoe vrij is de vrije markt?

Laurens het vermoedenLaurens te gast bij Het Vermoeden

Zondag 22 januari was filosoof en religiewetenschapper Laurens ten Kate te gast in het tv programma Het Vermoeden. Hij sprak onder meer over de plotselinge dood van zijn broer en de inspirerende kunstprojecten waar hij aan gewerkt heeft. U kunt de uitzending hier terugkijken: Het Vermoeden

Recensie De vreemde vrijheid

Vreemde vrijheidHet mooie, kleine boekje ‘De vreemde vrijheid’ is een fors uitgewerkte versie van de inaugurele rede die de auteur, Laurens ten Kate,  op 11 mei  2016 hield in het Senaatsgebouw van de Rijksuniversiteit Utrecht ter gelegenheid van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.
Lees verder….

Lezing ‘Ouder worden in een vrijzinnige tijd’

Op 7 oktober jl. hield de Stichting Seniorenhuisvesting ‘Zuid-Veluwe’ een minisymposium ter gelegenheid van het afscheid van Marieke de Vries-Hofman als voorzitter. Ten Kate hield een lezing over ‘ouder worden in een vrijzinnige tijd’.

Lezing ‘Wees realistisch, denk het onmogelijke’

Op 10 december 2016 hield Joke Hermsen, schrijfster en filosofe,  een lezing over Kairos. Ze deed dit tijdens het dertiende metamorfoses-seminar op de Vrije universiteit in Amsterdam.

Inauguratie Laurens ten Kate

Op 11 mei 2016 was de inauguratie van Laurens ten Kate als bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme. U vindt hier een foto impressie van deze dag:

Deze diashow vereist JavaScript.

Een korte impressie van de oratie

Laurens ten Kate pitcht zijn boek De vreemde vrijheid

Wat inspireert Laurens?